Kuskilt internetist jäi silma, et keegi kasutab kuusevõrsesiirupit piparkoogitaignas. Et minul on seda nestet päris mitu purki, hakkasin kohe katsetama. Tulemus – hetkel on üsna raske peatada käte liikumist piparkoogikausi ja suu vahel. Panen retsepti siia kirja, hea teinekordki võtta.
Vaja läheb:
2 dl kuusevõrsesiirupit
Pool pakki piparkoogimaitseainet
100 gr suhkrut
150 gr võid
Ühe apelsini riivitud koor
Üks muna
Üks tl küpsetuspulbrit
Näpuotsatäis soola
Jahu niipalju, et kokku tuleks tainas, millest saab vormida vorsti (ehk nii 0,5-0,6 kg)
Kuumuta siirup koos maitseainetega, lisa tükkidena või. Ära keeda, kuid sega kuni või on sulanud. Tõsta kõrvale jahtuma. Riivi segusse apelsinikoor. Klopi muna lahti ja lisa segusse. Sega kuivained omavahel kokku ning ühenda siis siirupikraamiga. Vormi päts ja pane ööks külmkappi.
Värvilised glasuurid on poest, kuid valge tegin seekord ise. Nii:
Vahusta üks munavalge hästi kõvaks vahuks. Lisa klaasitäis tuhksuhkrut ja supilusikatäis sidrunimahla.
Glasuurimine põhjustab meil kodus alati laua ümber tohutu tunglemise ja konkureerimise, seega tulemus on tavaliselt väga eklektiline. Nii ka seekord. Põhimõte on see, et igal piparkoogil olgu võimalikult rohkem glasuuri. Valge glasuur oli alguses veidi vedel ja kuna mul puudus korralik pritskott, siis ei saanud piparkoogid kõige fotogeenilisemad. Aga iseteht glasuur oli väga aus – tahkus kiiresti (külmkapis nii tunni ajaga).
Lisa kommentaar