Savilöövi kontekstis on minu suureks lemmikkokaraamatuks juba aastaid Vesta Reesti “Minu Köök. Toit talust ja turult”. See raamat kingiti mulle mõned aastad tagasi ning võib öelda, et ta on meil maal pidevalt kasutuses. Hulk retsepte on pähekulunud ja saanud juba minupoolse muganduse.
Miks see raamat mulle niiväga meeldib? Mulle meeldib mõtteviis, et toit peaks pärinema ümbruskonnast. Oma aiast, lähedalt metsast-põllult-rabast, aga mitte supermarketist. Meeldib sellepärast, et see on raamat ilma peenutsemata. Siin ei ole välismaise kummardamist, vaid just kohaliku kraami austamist. Palju häid vanaaegseid nippe, mida perenaised tänapäeval võib-olla juba unustama hakkavad. Ehedust ja maalähedust. Pildid on ka ilusad ja pilte on palju. See on kokaraamatu puhul, muide, äärmiselt oluline.
Mõned meie eriti lemmikud retseptid:
Mustasõstraõie želee
2 suurt peotäit mustasõstraõisi
2-3 sl suhkrut
1 l vett
agar-agarit
Pane potti vesi, suhkur ja mustasõstraõied. Aja keema ja keeda vaiksel tulel umbes tunnike. Vedelik peab värvuma tumeroosaks. Kurna vedelik, pane potti tagasi ja lisa agar-agar, lase keema tõusta, kalla ettevalmistatud nõudesse ja lase tarduda. Niipea kui želee on tardunud, ongi ta valmis.
Superhea kraam niisama “paljalt” söömiseks või saia peale panemiseks.
Kodune toorjuust
1 l maitsestamata jogurtit
maitseks soola ja ürte
Kalla jogurt kahekordsele marlile, seo marli tihedaks keraks sõlme. Pane nutsakas ööpäevaks jahedasse nõrguma. Moodustub ühtlane juustupall. Kui juust tundub veel liiga vedel, sega see läbi, suru lusikaga vedelik välja ja nõruta veel. Sega juurde hakitud ürdid ja maitse järgi soola. Sünnib mõnus kreemjas leivakate.
Fotostuudio Tallinnas said,
märts 20, 2015 @ 4:15 p.l.
Hea raamat tõesti 🙂