Nõiakaljud Apes

IMG_2579Ape Nõiakaljud

Käisime lähemalt uurimas ristsõnalinna Apet. See on väike unine provintsilinn Põhja-Lätis, paar kilomeetrit Eesti piirist. Läbi Ape voolab Vaidva (läti keeli Vaidava) jõgi ning sellel jõel on eriti maalilised liivakivist kaldad. Midagi sarnast Taevaskojale, aga väiksemas mõõdus.

Ape koolimaja ja surnuaia vahel asuvad Nõiakaljud (Raganu Klinitis). Kõrgetes liivakividest kaljudest on mitmeid koopaid ning kuigi me nõidasid ei kohanud, siis käis seal väga tihe kaldapääsukeste liiklus. Samast Nõiakaljude juurest algab mõnus paarikilomeetrine matkarada, mis kulgeb mööda Vaidava äärt ja teeb ringi ümber surnuaia. Matkarada on suurepärases korras – hein niidetud, suurepäraselt tähistatud ja iga natukese maa tagant varustatud infotahvliga. Need olid küll vaid Läti keeles. Matkaraja tähistuseks on kohaselt luuad – teadagi, ikkagi Nõidade maa.

IMG_2585Joovad tervistavat allikavett

Mitmes kohas voolab liivakivist välja allikaid. Nende vett on kohalikud pidanud tervistavaks ja praegu on need kõik kenasti tähistatud ja mitte ainult – ühe allika juures olid lausa valmis seatud puhtad veepudelid, et saaksid vett kaasa võtta. Teisel allikal ootasid joojat puhtad kruusid.

Hanna ja Helena sattusid nõiateemast niivõrd hoogu, et kõikjalt otsiti märke nõidadest. Ja vedas – Hanna leidis jõekäärust mingi kondikese, mis kohe nõia sõrmeluuks ristiti ja koju veeti.

Matkarajast veel niipalju, et väsinud matkaline saab iga natukese aja tagant pingil jalgu puhata, samuti on mitu võimalust lõkke tegemiseks, puutseed, lastele kiigud. Kes Mõniste kanti satub, siis minge kindlasti Apest ka läbi – unine linnake küll, aga loodus on vaatamist väärt!

IMG_2578Kaksikud ja Ape Kaksikud Männid, mis on oksa pidi kokkukasvanud

IMG_2588Otsige järgmist luuda!

IMG_2581

 

Lisa kommentaar