Mõtlesin küll, et ignoreerin sel aastal piparkoogiteemasid täiega ja ei kirjuta siin midagi piparkookidest. Aga no ma ei saa ikka, sest ei möödu nädalatki, kui mulle ei tehtaks kodus ettepanekut: “Emme, tee piparkoogitainast, me tahame piparkooke teha!”
Jõuludeni on veel paar nädalat aega, aga me oleme ikka palju laare piparkooke juba teinud. Vähemalt minul hakkab küll neist isu täis saama. On täitsa tavaline, et jõulude ajal ei taha meie peres enam keegi piparkookidest kuulda ning uuesti tuleb piparkoogiisu kuskil veebruaris.
Kirjutan siia veelkord taignaretsepti, mis on meie kodus korduvalt ja korduvalt läbiproovitud.
250 grammi kuusevõrsesiirupit
150 grammi toorroosuhkrut
pool pakki piparkoogimaitseainet
200 grammi võid
1 muna
t tl küpsetuspulbrit
jahu (meie kasutame mahedat nisupüüli)
Tee nii: sega siirupisse suhkur ja maitseainet, lase tasasel tulel keemiseni. Sega kuni suhkur on lahustunud ning lisa tükkidena või. Võta tulelt ära ja lase senikaua seista, kuni või on sulanud. Lisa lahtiklopitud muna ning jahu koos küpsetuspulbriga. Ma tavaliselt unustan küpsetuspulbri ära, aga sest pole hullu, sest pole midagi õudsemat, kui kõrgustesse kerkiv piparkook. Jahu pane niipalju, et segu oleks raske segada. Sega veel korralikult läbi, keera toidukilesse ja pane taignapäts külmkappi. Seal ta võiks seista homseni.
Glasuur
1 munavalge
Tunde järgi tuhksuhkrut
Paar tilka sidrunimahla
Vahusta munavalge paari soolateraga kõvaks vahuks ja sega hulka niipalju tuhksuhkrut, et glasuur ei voolaks. Arvesta, et tuhksuhkrut läheb ohtrasti ja sega seda sisse järk-järgult. Vahepeal lisa ka sidrunitilgad ja kui tahad glasuuri toonida, siis värvi. Näiteks mustikat lilla glasuuri saamiseks või peeti roosaks.
6-aastased piparkooginirvaanas: on piisavalt piparkooke, PALJU glasuuri ja veel rohkem nonparellikraami.
Jõulud Hanna silmade läbi: tema on baleriin ja tantsib, ülejäänud pere imetleb tema tantsimast ja kuuse all on ootamas palju kingitusi.
Lisa kommentaar