Mis maa on Mehkamaa?

IMG_0851Mul oli kunagi üleaedne naabripoiss, kellel oli veider ja ennekuulmatu nimi – Mehka. Kuni viimase ajani ei teadnud ma et kuskil Eestimaal on olemas lausa paik, mida lausa Mehkamaaks kutsutakse. Selgub, et see absoluutset maailmatagune ja äärepealne paik on täis loodusharuldusi – uhkeid kivipaljandeid, kummalisi pinnavorme, haruldasi taimi ja loomi. Ja et nimetus Mehkamaa on lihtsalt Mõniste kandi rahvapärane nimetus ning Mehka siinkandis igati levinud poisslapse nimi. Asub Mehkamaa nii kaugel Lõuna-Eestis, kui vähegi võimalik, ulatudes otsapidi ka Lätimaale. Siia juba niisama läbisõitjana ei satu.

IMG_0870Peetri jõgi Kalkahju kohal

Mehkamaal tiirutab Peetri jõgi. Lõuna-Eestist ei ootaks paepaljandeid, aga selle jõe ääres võib neid näha. Tõsi jah, need paelahmakad ei ole nii suured, kui nt Türisalus või mistahes Põhja-Eesti pangal, vaid rohkem sellised minivariandis. Kalkahju nimeline pank on siiski koguni 4 meetri kõrgune. Kalkahju tähendab kohalikus keeles lubjapõletamisahju.

IMG_0854Peetri jõgi on nagu Ahja jõe minivariant, olles ümbritsetud uhketest ja kohati täiesti lumivalgetest liivakiviseintest.

IMG_0868Selle Karisöödi pargis oleva koopa kohta teab rahvas rääkida ägedat lugu. Nimelt oli mõisa ajal parunil väga tubli jahikoer nimega Monarh. Ükskord ajas ta jänese jälgi, aga jänes jooksis selle koopa suust sisse. Koer muidugi järele. Parun ootas oma koera tükk aega tagasi, kuid teda ei tulnud ega tulnud. Alles nädal aega hiljem tulnud Monarh tulnud välja Lätimaal Koivalinna koobastest ning ilmunud näljase ja vaevatuna Koivalinna mõisniku juurde. Koivalinna mõisnik tundis Karisöödi mõisnikku ja viimane sai oma koera tagasi. Eks vanasti pidi see koobas olema kõrgem, sest praegu on ta küll nii madal, et heal juhul mahub sealt sisse madaluke taksikoer.

IMG_0856Kas see on Taevaskoja? Ei, see on Peetri jõgi Karisöödil.

IMG_0861Meie:)

 

Vaata veel Mehkamaast saadet siit.

Lisa kommentaar